Fakultet političkih nauka, 07.06.2017

Predavanje novinarke SANJE KLJAJIĆ iz Srbije



X

Crnogorski alumni klub Programa stipendija njemačke privrede dr Zoran Đinđić, organizuje predavanje novinarke Sanje Kljajić iz Srbije, koja je ličnim primjerom pokazala kako se štiti integritet, profesionalni novinarski standardi i javni interes.


Sanja se istakla kao novinarka Informativnog programa Radio-televizije Vojvodine, koji je napustila zbog cenzure i pritisaka, nakon čega je pokrenula inicijativu "Podrži RTV". Cilj inicijative je podrška zaposlenim na RTV Vojvodina u očuvanju ugleda, kvaliteta i nezavisnosti tog Javnog servisa. Njemački mediji proglasili su Sanju za jednu od 20 žena koje mijenjaju istočnu Evropu. Prošle godine dobila je nagradu za etiku i hrabrost "Dušan Bogavac “.


Na predavanju na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, 8. juna u 18h, Kljajić će govoriti o ličnom iskustvu, vezi između novinarstva i aktivizma, granici među njima. Pokušaće i da objasni šta su etički izazovi i pitanja koja nastaju u tom procesu. Predavanje je namijenjeno prije svega studentima novinarstva, ali i onima koji studiraju druge smjerove Fakulteta političkih nauka. Na predavanje su pozvani i novinari, aktivisti i ostala zainteresovana javnost.


Kljajić živi u Novom Sadu, gdje je završila novinarstvo na Odsjeku za medijske studije Filozofskog fakulteta. Trenutno radi kao dopisnik njemačke medijske kuće Deutsche Welle, članica je Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Novinarske mreže i saradnica Vojvođanskog Istraživačko-analitičkog centra "Voice". Kljajić je alumnistkinja Programa stipendija njemačke privrede dr Zoran Đinđić.


Cilj ovog programa je da kvalifikovanim mladim ljudima iz cijelog regiona obezbijedi stručno usavršavanje u najpoznatijim njemačkim kompanijama u trajanju od tri do šest mjeseci. Program postoji već 15 godina i do sada je izgradio regionalnu alumni mrežu od 600 članova iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Makedonije i Kosova, koji su završili praksu u Njemačkoj, nakon čega su se uvezali i nastavili da djeluju odgovorno u svojim zemljama. Alumni klub u Crnoj Gori broji 15 članova. Više o programu možete pročitati ovdje: http://bit.ly/2qn0aTm


Nadamo se da ćete imati interesovanja da prisustvujete događaju, kao i da izvještavate o predavanju.