Rektorat, 16.02.2016

Proslava godišnjice postojanja Instituta Konfucije na Univerzitetu Crne Gore



Institut Konfucije na Univerzitetu Crne Gore obilježio je u ponedjeljak, 15. februara 2016. godine, godinu dana od osnivanja svečanošću u plavoj Sali u zgradi Rektorata.

Osim rektorke Radmile Vojvodić i drugih predstavnika Univerziteta Crne Gore i Instituta Konfucije, svečanosti su prisustvovali CUI Zhiwei, ambasador Kine u Crnoj Gori, gosti sa partnerske Institutcije – Čangša Univerziteta nauke i tehnologije, direktori kulturnih i obrazovnih institutcija, dosadašnji i budući polaznici kurseva kineskog jezika, kao i ostali ljubitelji kineske kulture.

Učesnicima skupa obratila se direktorica Instituta dr Milena Đukanović, koja je istakla da je Insitut u prethodnoj godini ostvario zavidne rezultate i nizao uspjehe kroz razne aktivnosti kako edukativnog, tako i kulturnog karaktera. Ona je predstavila rezultate dosadašnjeg rada, kao što su kursevi kineskog jezika različitog nivoa i polaganje kineskih nacionalnih standardizovanih testova za određivanje nivoa znanja kineskog jezika nematernjih govornika, kurs taiđija, kurs kineske kaligrafije, radionice i predavanja o kineskoj kulturi, istoriji, filozofiji itd. Tu su i manifestacije poput „Dani kineskog filma“, kao i literarni i likovni konkurs na temu „Kina u mojim očima“ u saradnji sa osnovnim školama „Štampar Makarije“ i „Vladimir Nazor“. Institut Konfucije takođe priprema studente i učenike za takmičenje „Kineski most“ u Kini, a svake godine organizuje ljetnji i zimski kamp za učenje kineskog jezika u Kini. Ove godine predviđeno je deset stipendija za polugodišnje i deset za jednogodišnje usavršavanje kineskog jezika na Čangša Univerzitetu nauke i tehnologije. Takođe, dodala je da je u planu i uvođenje kurseva kineskog jezika u OŠ „Vladimir Nazor“, jednom vrtiću i jednoj srednjoj školi kao i u okolnim gradovima koji su pogodno tle za saradnju između crnogorskih i kineskih kompanija.

Kineski direktor Instituta, profesor DENG Rong kazao je da je cilj Instituta približavanje dvije naizgled različite kulture Crne Gore i Kine, jer, kako je rekao, upravo nam razlike omogućavaju da se bolje upoznamo i tjeraju nas da učimo jedni od drugih.

U duhu kineske Nove godine, koja je ove godine počela 8. februara, prisutni su imali priliku da čuju ritmičku naraciju u kombinaciji sa udaraljkama od bambusovog drveta, koju je izvela studentkinja Instituta Konfucije i dobitnica polugodišnje stipendije od Sjedišta Konfucijevih Instituta za usavršavanje u Kini, Milica Marković.

U prethodnoj godini, Institut je ostvario saradnju i prijateljske odnose sa brojnim institucijama različitih polja djelovanja u Crnoj Gori, kao što su osnovne škole „Štampar Makarije“ i „Vladimir Nazor“, pa smo imali priliku, da tokom ceremonije, čujemo recitaciju pjesme učenice osmog razreda Osnovne škole „Vladimir Nazor“, Nađe Simonović, koja je osvojila prvo mjesto u kategoriji literarnih radova za učenike od 5. do 9. razreda.

Takođe, prisutni su imali čast da im umjetnost pripremanja čaja predstavi profesorica Tang Lu uz pratnju tradicionalnog instrumenta Gu ženg, u izvedbi 12-godisnje Liu Zhuoyan.

Po završetku, zvanice su prisustvovale koktelu i izložbi radova učenika osnovnih škola.